Sonntag, 2. Mai 2010

Delicious Sunday - Kulinarischer Sonntag


Poffertjes

On sundays I will try to share the delicacies with you that I prepare for my family. This sunday it is called poffertjes (to find out a little more go here). I got the recipe from a family member who lives in Denmark along with the special pan you need to prepare them. But I am sure that you can get the pan in Germany and other parts of the world if you look around (or order it via the internet). I was told the Dutch ones are the best of course. So here we go:


500 grams flour
800 ml buttermilk
1 teaspoon salt
2 eggs separated and the egg whites whisked until they look like on the photo
1 table spoon sugar (I use powdered sugar but ordinary sugar will do too)
1 pinch cardamon seed powdered ( I do it myself in a mortar as it is more intense than the ready-made)
3 teaspoons natron


Mix the eggs with the sugar until nice and creamy. Then add all the other ingredients except for the egg whites. Fold those in at the very last. Then heat the pan to medium and fill the little molds half. After some time (and you will have to try because it depends on your pan and stove) turn them around and finish them from the other side. The most important part: when they are finished place them in a little bowl and pour melted butter over them (the amount to your liking). Then sprinkle with powdered sugar. And then enjoy. Of course there are a lot more recipes sweet and savoury. This recipe is our family's alltime favourite.


Poffertjes


Heute ist Sonntag und normalerweise habe ich dann mehr Zeit, um meine Familie mit Kulinarischem zu verwöhnen. Ich werde versuchen, euch auch sonntags daran teilhaben zu lassen. Heute gibt es Poffertjes (wer mehr darüber erfahren möchte schaut hier nach). Das Rezept und auch die dazugehörige Spezialpfanne habe ich aus Dänemark, wo ein Teil unserer Familie wohnt. Ich denke aber, dass man die Pfanne auch in gut sortierten Haushaltswarenläden bekommt oder natürlich auch über das internet, wobei man mir allerdings versicherte, dass die dänischen Pfannen die besten seien. So hier nun das Rezept:


500 gr Mehl
800 ml buttermilch
1 Teel. Salz
2 Eier getrennt und das Eiweiß zu steifem Schnee geschlagen
1 Eßl. Zucker
1 Prise Kardamon
3 Kaffeelöffel Natron


Zuerst Eigelb mit Zucker cremig rühren. Dann die restlichern Zutaten dazurühren außer dem Eischnee. Den bitte vorsichtig am Ende unterziehen. Dann den Teig in die auf mittlerer Stufe vorgeheizten Mulden der Pfanne geben. Ungefähr bis zur Hälfte füllen da der Teig aufgeht. Nach einer gewissen Zeit (und das müßt ihr einfach probieren je nach Pfanne und Herd) die Poffertjes umdrehen und fertigbacken. Dann die Poffertjes in eine kleine Schüssel geben und mit flüssiger Butter begießen. Ganz zum Schluß mit Puderzucker bestreuen. Nun laßt es euch schmecken. Es gibt natürlich noch ganz viele weitere Rezepte, süß und salzig. Das hier ist aber das Lieblingsrezept meiner Familie.

1 Kommentar: